Terrori në familje

Shkruan:
Xhafer Shatri

Politika po e ngulfatë jetën në Kosovë. Ajo me zhurmën dhe zhurmagjinjtë e saj, veç të tjerash, po lë në hije me mijëra drama njerëzore që ndodhin nëpër shumë shtëpi e familje të Kosovës. Ku viktima janë gratë e fëmijët, e besa edhe të moshuarit.

Ky terror ushtrohet në heshtje nga “trima“ të harlisur që telashet dhe dështimet e tyre në jetë i “zgjidhin” duke shfryrë mëllefin e tyre të lig mbi krijesa krejt të pafajshme e të pambrojtura si gruaja, fëmijët dhe prindërit e moshuar. E çka është më keq, të shumtën e rasteve, pa asnjë droe se mund të ndëshkohen nga zbatuesit e ligjit.

Një pamje që mediet e shpërfaqen mbrëmë do të duhej të na shqetësonte shumë dhe të gjithëve.

Kamera kishte regjistruar qartazi familjarin huligan, kah i mëshonte një gruaja në kokë, e cila ishte ulur në karrigën me rrotëza dhe po dilte nga Qendra Emergjente në Prishtinë. Ku, sigurisht, nuk do të ketë shkuar, për qejf.

A mund ta marrim me mend se çka do t’i ndodhë asaj të shkrete, kur burri i paburrë e huligan e çon atë në shtëpi, larg syve të policit e të publikut, por gjithësesi para fëmijve të tyre dhe shfrynë mëllefin e tij shtazarak mbi trupin, dinjitetin dhe jetën e saj të pambrojtur ? Sepse një barabë i tillë, përderisa çon dorë mbi gruan e tij, ai nuk “laget“ fare nëse aty janë prezentë edhe fëmijët e tij, të cilët sigurisht se nuk i trajton më mirë.

Në këtë rast agresiviteti i barbarit merr përmasa të tmershme, sepse duke rrahur gruan e tij, Nënën e fëmijëve, ai ua grinë shpirtin njomakëve dhe i gjymton ata për jetë.

Çfarë burri i hamamit është ai që çon dorë mbi gruan e tij, që terrorizon fëmijët dhe krejt familjen e vet ?

Këta tipa të ligj e kanë vendin ose në spitalin psikiatrik ose në burg. Nuk ka kompromis me ta.

Mjerisht, nga kronikat e zeza mësojmë për çdo ditë se dhuna në familje po rritet, e kjo ndodhë zakonisht te shoqëritë dhe shtetet me probleme serioze.

Ndërsa gratë e shkreta, jam i sigurt se janë me dhjetëra mijëra në Kosovë dhe jo vetëm, i durojnë burrat e tyre barbarë edhe kur i rrahin, edhe kur i kërcënojnë edhe kur i poshtrojnë. Dhe jam i sigurt se shumë prej tyre këtë e bëjnë sepse i frikohen më shumë se egjelit, ndarjes nga fëmijët, i frikohen një mendësie primitive se edhe njerëzit më të afërm, në vend se t’i mbrojnë, jo vetëm do t’ua kthejnë shpinën por edhe do ta drejtojnë gishtin kundër tyre.

Shoqëria e Kosovës, përmes institucioneve dhe organeve të veta duhet të gjejë forma më efikase për t’i mbrojtur viktimat e dhunës në familje. Për këtë problem të mprehtë duhet të flitet me zë dhe kudo, e sidomos nëpër shkolla, ku edukohen fëmijët dhe ata përgatiten për të krijuar familje e ndonjëri syresh edhe për të drejtuar shtetin.

Në Kosovë është përmbysur sistemi i vlerave. Janë cënuar rëndë themelet e familjes. Janë përzier e janë bërë piskamë konceptet.

Kosova është në një krizë të rëndë jo vetëm morale. Ajo ka nevojë për ndryshime të themelshme, dhe këtë mund ta bëjë vetëm një elitë e re jo vetëm politike : njerëz të ditur e të qytetëruar, njerëz të vendosur për të ndërtuar një shoqëri të qëndrueshme e të aftë me u përballë me sfidat e shekullit të ri.

E kjo fillon te barazia mes gjinishë gjithandej, e parasegjithash në familje, ku është baza e çdo gjëje.

Baza e jetës që e jetojmë vetëm njëherë.

https://www.gazetaexpress.com/kamera-kap-burrin-duke-e-goditur-gruan-teksa-e-nxirrte-me-karroce-nga-qkukja/

Shkrimi është i mbrojtur, në rast kopjimi duhet të shënohet burimi dhe të mos ndryshohet përmbajtja e tij.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

code